Tudnivalók a GIESSER késekről | GIESSER márkabolt

Tudnivalók a GIESSER késekről

Minél finomabb és zártabb a vágóél az elülső mikroterületen, annál tartósabb az él. És minél finomabb és élesebb a penge, annál jobb a kés vágóteljesítménye. Ennek eredményeképp kisebb nyomást kell alkalmazni a vágáshoz, illetve a vágóél kevésbé sérül munka közben. A kés hosszabb ideig lesz felhasználható.
 
Tipp: A kés vágási teljesítményének növelése érdekében fenje a kést rendszeresen rendkívül finom élezőrúddal vagy egy élezőgép finom tárcsájával.

Minél ellenállóbb a penge a mechanikai kopásokkal szemben, annál jobb az élmegtartása.

A profi séf- és henteskések különböző hatásoknak, körülményeknek vannak kitéve. Nincs két egyforma vágás. A nagy nyomóerő és a különböző terméktípusok kárt tehetnek a vágóélben.
Azért, hogy a penge minél tartósabb legyen, egy viszonylag tompa vágóél ajánlott. A GIESSER késeket a gyárilag beállított, 20°-os szögben érdemes élezni.

Tipp: A kés élezésekor a penge szöge 20°-ra legyen beállítva az élezőacélon, vagy 20°-os szögvezetőkkel rendelkező élezőgéppel végezd el az élezést.

Az kiváló vágási teljesítmény és rozsdamentesség érdekében elsőrendű fonossággal bír, hogy milyen eljárással élezzük meg a kést, illetve hogyan visszük azt véghez.
A GIESSER egy modern technológiai vívmányt alkalmaz, a kés edzését vákuumban. A levegő kizárásával a pengét körülbelül 1050 C° fölé hevítik, majd folyékony nitrogénnel lehűtik. Ennek eredményeképp egy hihetetlenül finom szerkezet jön létre minden acél összetevő esetén. Így az esetleges csomósodást elkerülik.

Ahol a HRC érték 54 alatt van, a penge relatív puha, viszont könnyű újraélezni. Az 57 fölötti HRC érték egy magas fokú keménységet és relatív tartós élt jelent. Habár ennek az a hátránya, hogy ahogy növekszik a penge keménysége, annál nehezebb élezni.
Az 55-57 Rockwell keménységű penge egy ideális egyensúly az éltartósság, az anyagfelhasználás és az élezés nehézsége között. 

A Rockwell keménység teszt egyike a leggyakoribb módszereknek a penge keménységének megállapítására. A teszt egy gyémánt test behatolási mélységét méri az acélban. A megfelelő keménységet automatikusan meghatározzák egy összehasolítási eljárás szerint.

Tipp: A vásárlók ritkán képesek pontosan ellenőrizni a kés keménységét, ezért a Rockwell keménységről érdeklődj a vásárlás időpontjában. 

A GIESSER-nél a késeket a legkorszerűbb gépekkel, teljesen automatizált folyamattal élezik meg. Fontos annak biztosítása, hogy a kések jól (bő vízzel) le legyenek hűtve, pontosan ugyanolyan szögben legyenek megélezve, és az élezési eljárás rendkívül finom és következetes legyen.

Tipp: A fogazott késeket nem lehet kézzel újraélezni (bár vannak olyan élezőgépek, amelyek képesek erre). Ezzel kapcsolatos kérdéseddel fordulj hozzánk bizalommal!

sima él
A sima éllel lehetővé válik a precíz és a vékony szeletelés.

aw – Részben fogazott él
A fogak körülbelül 4 cm hosszúak és elvágják még a legkeményebb műanyag kolbászbeleket is.

w – hullámos él
A vágóél mentén rendszeresen élezett fogak lehetővé teszik, hogy a kés biztonságosan, csúzsás nélkül haladon át a keményebb nyersbőrön és a héjakon is.

A GIESSER által felhasznált acél Németországban, Ausztriában és Franciaországban készül. A magasan ötvözött, rozsdamentes, DIN 1.4110 és 1.4116 acélokat használják a legtöbb esetben.

A legfontosabb összetevők:

Jellegüknél fogva a kések és a kiegészítők közvetlen kapcsolatba kerülnek az élelmiszerrel. A GIESSER teljesen bebiztosítja, hogy a felhasznált anyagok megfelelnek a higiéniai és élelmiszerbiztonsági követelményeknek. A GIESSER azért is szervez vizsgálatokat, hogy alátámassza, hogy megfelel a törvényi előírásoknak.

A fa nyelű kések kivételt képeznek. Ezek a kések nem használhatóak nagykonyhai célokra, házi használatra viszont alkalmasak. Mint minden késnél, a használatot követően ezeknél is alapos tisztítás javasolt.

  1. Az anyag: A kések elsőosztályú króm-molibdén acélból készülnek
  2. Vákuum edzés: Minél egyenletesebb egy penge, annál hosszabb élettartamú a pengéje. Ez az oka annak, hogy a GIESSER a legmodernebb vákuum technológiát használja.
  3. Az élezés: A kés élezése egy teljesen automatikus precíziós folyamat. A tökéletesen él kialakításához kétlépcsős élezésre van szükség.

Te is úgy élvezheted a késeidet, akár a profik. Íme néhány tipp, amit érdemes betartanod:

Minden műanyag fogantyús Giesser kés mosogatógépben mosható, azonban a sérülések, a foltok és az oxidáció elkerülése érdekében javasoljuk, hogy kézzel mossa őket. A késblokkok és a gasztronorm késtárolók megfelelő elhelyezési alternatívát jelenthetnek a kések számára, hiszen megvédik a pengét a sérülésektől. A könnyű szállíthatóság érdekében a Giesser különböző stílusú és méretű késtáskák és felgöngyölhető tokok széles választékát kínálja, melyek biztosítják a kés biztonságát.

Bárhol, ahol élelmiszerfeldolgozás történik, különös figyelmet kell fordítani a higiéniára és a biztonságra. A Giesser színkódolt kései megfelelnek a HACCP előírásoknak és az eszközök könnyű kategorizálását teszi lehetővé ágazat, munkaműszak vagy felvágandó anyag szerint.

Javaslataink az ágazatokra:

Abszolút tökéletes

A Primeline késeket a természet inspirálta, így különösen ergonomikusak, higiénikusak, élesek és csúszásgátlók. Köszönhetően a rugalmas vagy merev, hosszabb vagy rövidebb fogantyúval rendelkező különböző alakú és hosszúságú modelleknek, a Primeline markolatú kések tökéletes választásnak bizonyulnak az otthoni konyha és a professzionális vendéglátás összes területén, legyen szó akár hús- akár étel-előkészítésről. 

Meglepően ergonomikus

A Bestcut pengea pengét egy darab acélból kovácsolták  (X55)

A nyél: kiváló minőségű POM műanyagból készült.